Nieuws

Artificial Intelligence en aansprakelijkheid

Leestijd: < 1 minuut

Veel mensen hebben vaak het oude stoffige wetboek in hun hoofd als ze denken aan de wet, maar niets is minder waar. De wetteksten mogen dan af en toe in oud Nederlands zijn opgeschreven, het recht dient wel up to date te zijn. De Europese Commissie heeft zodoende op 28 september 2022 nieuwe voorstellen aangenomen om het aansprakelijkheidsrecht moderner te maken. 

Het eerste voorstel heeft te maken met de aansprakelijkheid rondom defecte producten. Hierbij kan men denken aan schade door slimme technologie. De Commissie gaat proberen dit onderwerp aan te passen aan de technologische ontwikkelingen van tegenwoordig. Het tweede voorstel gaat in op een nieuw onderwerp: aansprakelijkheid voor wat betreft Artificial Intelligence (hierna: AI). Ook dit is natuurlijk een technologische ontwikkeling, maar dit is toch een andere tak van sport. Hierbij gaat het niet alleen om het product zelf, maar ook om onrechtmatig gedrag van het AI-systeem. Fabrikanten kunnen door deze nieuwe regelingen sneller aansprakelijk zijn voor dit soort fouten.

Deze nieuwe uitbreiding van de aansprakelijkheid komt ten goede aan de rechtszekerheid.  Met zoveel partijen betrokken bij AI moet het duidelijk zijn voor het slachtoffer bij wie ij diens recht op schade kan verhalen. Anderzijds dient het voor bedrijven aantrekkelijk te blijven om in AI te investeren. De voorstellen moeten nog langs het Europees Parlement en de Europese Raad voor goedkeuring, maar een goed begin is het halve werk. 

Beeld: Pixabay via pexels.com.

 

Reacties uitgeschakeld voor Artificial Intelligence en aansprakelijkheid