Nieuws

Overname van Twitter door Elon Musk zorgt voor verandering spelregels platform

Leestijd: 2 minuten

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar Elon Musk heeft uiteindelijk toch Twitter overgenomen voor een bedrag van 44 miljard dollar (43,87 miljard euro). De invloed hiervan is gelijk merkbaar. Zo heeft Musk duizenden mensen ontslagen, maar daarvan tientallen werknemers opnieuw aangenomen. Ze bleken namelijk toch nodig te zijn. Het is waarschijnlijk dat deze overname ook een grote invloed gaat hebben op de hele wereld. 

Dit heeft te maken met de manier waarop de moderatie van Twitter naar alle verwachting gaat veranderen. Bepaalde dingen die eerst niet geplaatst mochten worden op Twitter, mogen waarschijnlijk onder het beleid van Musk wel. Musk heeft aangegeven een raad op te richten die regels zal opstellen omtrent wat wel en niet geplaatst mag worden. De verwachting is in ieder geval dat een deel van de mensen waarvan het Twitteraccount op dit moment geblokkeerd is, weer toegelaten wordt op het platform. Een voorbeeld hiervan is Donald Trump. Musk heeft voordat hij Twitter kocht al aangegeven dat hij het een fout vond dat de oud-president zijn Twitteraccount verwijderd is. Inmiddels heeft Musk het Twitteraccount van de oud-president laten herstellen naar aanleiding van een poll die hij op Twitter plaatste. Ruim de helft stemde voor de terugkeer van Trump. 

Musk geeft zelf aan de vrijheid van meningsuiting op het platform te willen herstellen. Hiermee wil hij proberen te voorkomen dat Twitter te extreemlinks of -rechts wordt. Wat impliceert dat Musk vond dat Twitter voorheen te veel content filterde. Musk nuanceert zijn standpunt wel door aan te geven niet alles toe te laten op het platform. Zo zei hij dat haatdragende taal geen vrij baan krijgt. Ondanks deze garantie van Musk is er wel een groei te zien van racistische uitingen op Twitter. 

Opvallend is dat Musk op 7 november via Twitter geadviseerd heeft om op Republikeinen te stemmen tijdens de Amerikaanse midterm-verkiezingen. Ook heeft Musk al veel mensen gebanned van het platform, zo ook comédienne Kathy Griffin omdat zij haar naam op Twitter had veranderd in ‘Elon Musk’. Op deze manier lijkt Musk toch enigszins Twitteraars te beïnvloeden en beperkt hij welke uitingen men kan plaatsen op het platform.

De uiteindelijke angst leeft dat de overname van Musk en de daarbij te verwachten afname van moderatie, uiteindelijk een toename van fake news, haatdragende content en polarisatie in de hand zal werken. Ook president Biden heeft zich negatief uitgelaten over de overname. Tijdens een geldinzamelingsactie in Illinois zei hij het volgende: “Musk schaft een bedrijf aan dat over heel de wereld leugens verspreidt. Er zijn geen redacteuren meer in Amerika. Hoe moeten we van jongeren verwachten dat ze begrijpen wat er op het spel staat?”. Of deze angst terecht is moet de toekomst gaan uitwijzen.

Beeld: greenwish _ via pexels.com.

Reacties uitgeschakeld voor Overname van Twitter door Elon Musk zorgt voor verandering spelregels platform