Nieuws

Wendy’s vs. Wendy’s

Leestijd: < 1 minuut

Tegenwoordig zijn Amerikaanse voedselketens niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. In elke (grote) stad is wel een McDonald’s en een Kentucky Fried Chicken te vinden. Naast deze twee bekende merken is er vanuit Amerika nog een fastfoodgigant die de oversteek naar Nederland wil maken: hamburgerrestaurant Wendy’s. Met meer dan 6.500 restaurants wereldwijd en een omzet van ruim 450 miljoen in het jaar 2020, is Wendy’s een grote speler in het fastfood segment in zowel binnen als buitenland.

Echter, de oversteek naar Nederland gaat niet zo makkelijk als de fastfoodgigant had gedacht. Het probleem? Een kleine ondernemer uit Goes. Raymond Warrens opende in 1988 een snackbar in Goes genaamd Wendy’s. Zeven jaar later liet hij het merk van zijn snackbar registreren in de Benelux.

Doordat Warrens zijn merk heeft geregistreerd in de Benelux, bezit hij, zo bevestigde de rechtbank van Middelburg in 2000, het oudste recht op de naam Wendy’s in de Benelux. Tegen deze uitspraak ging Wendy’s in beroep, tevergeefs, want de uitspraak in eerste aanleg werd bevestigd door het Gerechtshof Den Haag.

De Amerikaanse Wendy’s heeft alsnog geprobeerd het Europese merkenrecht te verkrijgen, waartegen Warrens beroep aantekende. Tijdens dit beroep stelde de Amerikaanse Wendy’s onder andere dat het merkenrecht niet van toepassing zou zijn, nu de Nederlandse ondernemer maar één vestiging heeft. De rechter ging niet mee in dit argument en besliste ook deze zaak in het voordeel van Warrens.

Warrens is inmiddels druk bezig een tweede vestiging te openen. Mocht dit verhaal nog een staartje krijgen, dan kan zijn Amerikaanse concurrent in ieder geval niet langer stellen dat er geen sprake zou zijn van een keten.

Beeld: Engin Akyurt via pexels.com.

Reacties uitgeschakeld voor Wendy’s vs. Wendy’s