Nieuws

Gaat online proctoring te ver?

Leestijd: 2 minuten

Veel studenten vonden het gebruik van anti-fraudesoftware tijdens tentamens in de coronatijd onevenredig en iets te heftig. Zo moesten veel studenten niet alleen een webcam, maar ook een smartphonecamera op zichzelf richten bij het maken van een tentamen. Deze manier van digitale surveillance wordt ook wel online proctoring genoemd en kan een grote inbreuk maken op de privacy van studenten. Zo zijn studenten aan de UvA vorig jaar naar de rechter gestapt met ernstige bezwaren tegen de inzet van de proctoringsoftware Proctorio. Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde in juni 2021 dat online proctoring bij tentamens aan de UvA blijft toegestaan.

In India is men nog iets verder gegaan omtrent antifraude. In de Indiase deelstaat Rajasthan is afgelopen zondag om het spieken bij een examen tegen te houden. Een vrij heftige maatregel gelet op het feit dat men in de huidige digitale samenleving niet meer zonder internet kan. Het Rajasthan Eligibility Examination for Teacher (REET) is het examen geweest dat ervoor heeft gezorgd dat miljoenen mensen zonder internet zaten. Dit examen moet gehaald worden om te kunnen beginnen als leerkracht in het basis- en voortgezet onderwijs op overheidsscholen. Eenmaal aangenomen op een overheidsschool betekent veel arbeidsvoordelen. Dit is dan ook een van de redenen dat er meer dan honderdduizend mensen deelnamen aan het examen. Het is niet de eerste keer dat India dit soort maatregelen treft ter voorkoming van fraude. In 2018 werd ook al het internet stopgezet, omdat er een politie examen afgenomen moest worden. Eén jaar later werden studenten op een school in Karnataka zelfs verplicht om kartonnen dozen op hun hoofd te dragen om fraude tegen te houden.

Om extreme taferelen als een kartonnen doos op je hoofd dragen of een hele provincie van het internet af te sluiten te vermijden, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in Nederland concrete aanbevelingen voor onderwijsinstellingen gedaan ter bescherming van de privacy van alle betrokken partijen. Online proctoring blijft echter zeer privacygevoelig en het gebruik van dergelijke software is zeker niet altijd toegestaan. Met de aanpak van India is het wellicht eenvoudiger om fraude te voorkomen maar of dit nu het beste alternatief is voor online proctoring is nog maar de vraag.

Beeld: Aksa2011 via pixabay.com.

Reacties uitgeschakeld voor Gaat online proctoring te ver?