Nieuws

Blurren voldoende voor volledig onherkenbaar in ‘Undercover in Nederland’

Leestijd: < 1 minuut

Het hof Amsterdam deed op 28 december 2021 uitspraak in een zaak tussen Noordkaap en Talpa TV tegen X. In deze zaak ging het om het blurren van X in een uitzending van het bekende tv-programma ‘Undercover in Nederland’ over maatschappelijk misstanden in een kattenfokkerij. 

De voorzieningenrechter heeft op 23 juli 2020 geoordeeld dat de vorderingen om de beelden te vernietigen of te verbieden moeten worden afgewezen, maar dat X wel volledig onherkenbaar in beeld moet worden gebracht. Er dient namelijk een belangenafweging tussen enerzijds het feit dat Noordkaap en Talpa TV zulke misstanden aan de kaak te stellen door een concreet voorbeeld en anderzijds de privacybelangen van X worden gemaakt.

Een jaar later oordeelde de voorzieningenrechter dat Noordkaap en Talpa TV dwangsommen hadden verbeurd doordat zij X hadden geblurd. Noordkaap en Talpa TV stellen door X te blurren zij op correcte wijze uitvoering hebben gegeven aan het vonnis. De voorzieningenrechter volgt dit standpunt niet en stelt dat X hierdoor niet volledig onherkenbaar is geworden waardoor het vonnis is overtreden. 

Het hof gaat uiteindelijk niet mee met de voorzieningenrechter en stelt dat de blur wel voldoende is om X onherkenbaar te maken. Hierdoor zijn ook de dwangsommen niet verbeurd. Het hof vindt het van belang dat er bepaalde aanpassingen zijn gedaan die de totaalindruk van het item voor in X gunstige zin hebben beïnvloed. Daarnaast is het volgens het hof de taak van de media om het publiek te informeren over maatschappelijke misstanden.

Beeld: Ekaterina Bolovtsova via pexels.com.

Reacties uitgeschakeld voor Blurren voldoende voor volledig onherkenbaar in ‘Undercover in Nederland’