
Wetsvoorstel Archiefwet 2021
Digitalisering is niet meer weg te denken uit de moderne samenleving. Het proces waarbij analoge processen en fysieke objecten digitaal worden gemaakt, vindt op steeds meer gebieden plaats. Eén gevolg hiervan is dat de hoeveelheid informatie sterk toeneemt. Deze toename vraagt om een goed archief.
Het is dus hoog tijd om de huidige Archiefwet, welke uit 1995 komt, te moderniseren. Op 18 november 2021 is bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel ingediend voor de Archiefwet 2021. Een belangrijk punt van dit voorstel is de overbrengingstermijn. Tegenwoordig wordt de overheidsinformatie, die men bewaard wil hebben, pas na twintig jaar naar een openbaar archief gebracht. In het wetsvoorstel is opgebracht om dit terug te brengen naar tien jaar. Dit zal bijdragen aan de toegankelijkheid en de openbaarheid van de archiefdiensten.
Op het moment dat een wetsvoorstel wordt ingediend bij de Tweede Kamer wordt ook het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State openbaar gemaakt. In dit advies bespreekt zij onder andere ook de complicaties die denkbaar zijn. Zo benoemt de Afdeling bijvoorbeeld dat de huidige digitale informatie ook veel te vinden is in netwerken en hier nemen meerdere partijen aan deel. Hierdoor is het lastig te bepalen welk overheidsorgaan over de informatie beschikt en waar de burger terecht kan voor de informatie. Hoe de complicaties in de praktijk vorm kunnen krijgen is nog onduidelijk en hierover zal nog goed nagedacht moeten worden.
De punten van de Afdeling advisering zullen worden meegenomen door het parlement. Voordat de Archiefwet 2021 in werking zal treden, moet deze eerst door de Tweede Kamer en daarna de Eerste Kamer goedgekeurd worden.
Vindt u dit een interessant onderwerp en wilt u de informatie rondom de Archiefwet volgen? Houd dan de volgende link in de gaten: https://kia.pleio.nl/cms/view/dcaa7ed7-db9a-4c43-ac6f-548806e51907/kennisindex-nieuwe-archiefwet.
Beeld: Element5 Digital via pexels.com.

