Nieuws

Nog geen grootschalige cyberoorlog in Oekraïne terwijl dit wel werd verwacht, waarom?

Leestijd: 2 minuten

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland wordt vooralsnog vooral fysiek gevoerd. Hoewel er een aantal kleine cyberaanvallen zijn waargenomen, bleef de schade klein. Zo gingen overheidswebsites voor een relatief korte tijd op zwart en werd het voor een douane in Oekraïne onmogelijk om paspoorten via de computer te controleren. Deze cyberaanvallen hebben echter nog niet de enorme impact gehad die van tevoren door velerlei experts werd verwacht.

Zo ook Dave Maasland, directeur van cybersecuritybedrijf ESET, die zegt dat er wel een kans bestaat dat de cyberaanvallen worden opgeschaald, aangezien Rusland wel degelijk over de digitale middelen beschikt om grootschalige cyberaanvallen uit te voeren. Ter toelichting had Rusland in 2015 een cyberaanval uitgevoerd op het energienetwerk van Oekraïne en kwamen 230.000 Oekraïners een dag lang zonder stroom te zitten. “Maar dat gezegd hebbende is het nog niet de cyberoorlog waar wij voor vreesden”. 

De vraag die nu voorop staat is: waarom is het nog niet de grootschalige cyberoorlog waar wij voor vreesden? Ten eerste kan het zo zijn dat Rusland heeft gedacht dat grote cyberaanvallen niet nodig waren geweest om Oekraïne te veroveren. Er zijn namelijk meerdere indicaties die stellen dat Vladimir Putin Oekraïne heeft onderschat wat betreft het verzet dat ze tonen. Grootschalige cyberaanvallen zouden in dit geval alleen maar afleiden. Ten tweede bestaat de kans dat wij de verdediging van Oekraïne op cyberaanvallen onderschatten. De digitale oorlog is namelijk al jaren bezig, zegt Julian Wayne, cybersecurityspecialist en algemeen directeur van het Amsterdamse P-X Systems. “Oekraïne verdedigt zich continu tegen aanvallen van Rusland, ze zijn al eens succesvol aangevallen (cyberaanval op energienetwerk in 2015) en hebben daardoor geleerd dat ze zich wel moeten verdedigen”. Tot slot bestaat de mogelijkheid dat Rusland de cyber-infrastructuur van Oekraïne intact wil houden voor in de toekomst. Het is goed denkbaar dat door middel van grootschalige cyberaanvallen de industrie en daarmee ook de economie van Oekraïne verstoren. 

Al met al blijft het een raadsel waarom nog geen sprake is van een grootschalige cyberoorlog. Mochten er toch grote cyberaanvallen komen, dan is het niet uitgesloten dat andere landen daar ook mee te maken krijgen.

Voor meer informatie over dit onderwerp, klik hier voor het artikel van nu.nl en hier en hier voor de artikelen van de Washington Post.

Beeld: Mathias P.R. Reding via pexels.com.

Reacties uitgeschakeld voor Nog geen grootschalige cyberoorlog in Oekraïne terwijl dit wel werd verwacht, waarom?