Nieuws

Meer geld (en aandacht) voor cybersecurity

Leestijd: < 1 minuut

In opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid is onderzoek gedaan naar het gedrag van Nederlanders omtrent wachtwoorden en privégegevens. De conclusie? Nederlanders gebruiken hun privégegevens en wachtwoorden onveilig. 84 procent van de ondervraagden maakte een zwak wachtwoord aan in het onderzoek. Dat er meer geld en aandacht komt voor cybersecurity, is geen verkeerd idee.

Op Prinsjesdag werd bekendgemaakt dat cybercriminaliteit en vitale infrastructuren de komende jaren miljoenen extra toegewezen krijgen. Het Openbaar Ministerie krijgt jaarlijks 12 miljoen euro meer om te investeren in kennis over cybercriminaliteit en de opsporing ervan. Het Nationaal Cyber Security Centrum, een organisatie die beoogt de digitale weerbaarheid van de Nederlandse samenleving te vergroten, krijgt dit jaar 16 miljoen euro extra. De Autoriteit Persoonsgegevens, die al jaren kampt met een capaciteitstekort, krijgt dit jaar 29 miljoen euro begroot. In 2027 moet de begroting voor de AP op een bedrag van 41,4 miljoen euro zitten. Verder krijgt een aantal andere toezichthouders en organisaties, zoals de AIVD en Agentschap Telecom, ook meer geld toegeschoven.

Er wordt flink geïnvesteerd in kennis en handhaving door het kabinet. Daarnaast blijft bewustwording bij consumenten en bedrijven over cybercrime van belang, maar gelukkig wordt dit ook specifiek benadrukt in de begroting. Hopelijk zien we bij een toekomstig onderzoek dat de Nederlander niet langer met zijn gegevens strooit.   

Beeld: Josh Appel via unsplash.com

Reacties uitgeschakeld voor Meer geld (en aandacht) voor cybersecurity