Nieuws

Google en Twitter niet aansprakelijk voor nepadvertenties en -tweets

Leestijd: < 1 minuut

Uit een recente zaak van rechtbank Amsterdam blijkt dat techbedrijven als Google en Twitter niet aansprakelijk zijn voor neptweets of nepadvertenties waarin de naam en/of foto van bekende Nederlanders gebruikt wordt. Jort Kelder had, samen met andere bekende Nederlanders, een zaak aangespannen tegen de techbedrijven Google en Twitter, omdat zijn beeltenis onrechtmatig gebruikt zou worden.

Volgens de rechtbank zijn niet de techbedrijven, maar de makers van dergelijke berichten verantwoordelijk voor de advertenties: “Het feit dat Google c.s. als internetplatform fungeert voor het samenbrengen van uitgevers en adverteerders en voor het verspreiden en tonen van deze advertenties via het GDN maakt Google c.s. daarmee nog niet, althans niet zonder meer, aansprakelijk voor eventuele onrechtmatige inhoud van advertenties van adverteerders. Daarvoor zijn bijkomende omstandigheden vereist, bestaande uit een eigen verwijtbaar handelen of nalaten van Google c.s.”1

Google en Twitter erkennen beiden dat zij een verantwoordelijkheid hebben bij het voorkomen van de verspreiding van misleidende advertenties en tweets. Beide techbedrijven nemen volgens de rechtbank voldoende maatregelen om dergelijke advertenties en tweets tegen te gaan.

Beeld: Pixabay via pexels.com.

  1. ECLI:NL:RBAMS:2022:2638, r.o. 4.11.
Reacties uitgeschakeld voor Google en Twitter niet aansprakelijk voor nepadvertenties en -tweets