Geen categorie

Apple maakt geen inbreuk op auteursrecht Cub Club

Leestijd: < 1 minuten

Twee dagen geleden, op 16 februari, heeft een Californische rechter Apple in het gelijk gesteld. Apple werd beschuldigd van het kopiëren van emojis door Cub Club. Volgens hen zou Apple de emojis gestolen hebben uit hun app ‘Cub Clubs iDiversion’. Vervolgens zou Apple ze hebben toegevoegd aan iOS. Cub Club beroept zich op zijn auteursrechten en vindt dat Apple door het kopiëren van de emojis hier een inbreuk op heeft gemaakt.

In het Nederlandse recht is er sprake van een inbreuk op het auteursrecht wanneer werken zonder toestemming van de eigenaar worden verspreid of verveelvoudigd. Dit staat gecodificeerd in artikel 5 lid 2 van de Auteurswet. 

De rechter die zich boog over de emoji zaak heeft besloten dat er geen sprake is van een schending van het auteursrecht. De emojis van Apple lijken inderdaad op die van Cub Clubs, maar volgens de rechter zijn er maar weinig manieren om een poppetje zijn duim op te laten steken. Hierdoor is het niet gek dat ze op elkaar lijken. Om te spreken van een schending van het auteursrecht moeten de poppetjes exact hetzelfde zijn en dat is hier niet het geval. “De emoji’s van Cub Club hebben een kleurverloop, terwijl die van Apple consistenter zijn” zo stelt de rechter. Ook wordt gezegd dat de duimen van de poppetjes van Apple ronder zijn dan die van Cub Club. 

Meer lezen over deze zaak? Klik hier. Hebt u vragen omtrent het auteursrecht? Dan kunt u deze stellen via het vragenformulier.

Beeld: cottonbro CGI via pexels.com.

Reacties uitgeschakeld voor Apple maakt geen inbreuk op auteursrecht Cub Club